Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

ΝΑ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ...

Κουραμπιέδες να περπατήσουμε στα μονοπάτια της παράδοσης ,συνταγή της μαμάς μόνο με φυτικό βούτυρο για να είναι με λιγότερα λιπαρά!

Υλικά:
250 γρ. Βούτυρο
100 γρ. αμύγδαλα
250 γρ. αλεύρι
75 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
1 μπέκιν
1 πρέζα αλάτι
 Ζυμώνουμε αφήνουμε καμιά ώρα στο ψυγείο, ανοίγουμε λεπτό φύλλο , πατάμε σχέδια με κουπάτ. ψήνουμε στο αερόθερμο στους 190 15 με 20 λεπτά ανάλογα το φούρνο.Μόλις ροδοκοκκινίσουν από κάτω είναι έτοιμα. Αφού κρυώσουν πασπαλίζω με άχνη.
Και μελομακάρονα το σπίτι να μυρίσει...
Ξεκινάμε από το σιρόπι.
400 γρ. ζάχαρη
400 γρ νερό 
300 γρ. μέλι
1/2 λεμόνι
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη στο νερό αφού σβήσουμε τη φωτιά βάζουμε το μέλι.
Υλικά για μελομακάρονα:
240 γρ.σπορέλαιο
240 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. λικέρ πικραμυγδάλου
160 γρ. χυμό πορτοκαλιού
200 γρ. ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κ.γ. γαρύφαλλο
2 κ.γ. κανέλα
900 γρ. αλεύρι
2 κ.γ. μπέκιν
ξύσμα 2 πορτοκαλιών.
καρύδι μέτρια κομμένο.
Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά, διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό και κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέκιν και τα αρωματικά.Ζυμώνουμε ελαφριά λένε οι οδηγίες για να μη σφίξει η ζύμη. Με ζυμάρι περίπου όσο το μέγεθος ενός καρυδιού πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα δίνουμε το μακρόστενο σχήμα που θέλουμε.Τρυπάμε την επιφάνειά τους και ψήνουμε στον αέρα στους 190 για 20-25 περίπου λεπτά. Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα βουτάμε στο σιρόπι και τα αραδιάζουμε σε πιατέλα. Τόσο όσο διαρκεί μια βουτιά. Αμέσως πασπαλίζουμε με καρύδι!
Καλά Χριστούγεννα! 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου