Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΑΝ ΚΙ ΑΥΤΗ!

    Λατρεύω το καλοκαίρι.Μπορώ να μιλάω ώρες για αυτή τη λατρεία και να μη βαριέμαι.Γιατί η μέρα είναι τόσο μεγάλη και εγώ τόσο μικρή.Τι δε χωράει μέσα σε μια καλοκαιριάτικη μέρα.
   Ένα ευχάριστο πρωινό ξύπνημα γεμάτο, χορταστικό.Αν έχεις θέα στη θάλασσα ή στο βουνό δεν έχει σημασία.Τα μάτια της ψυχής, σου λένε τι θα βλέπεις.


   Ένας πρωινός περίπατος είναι μια  καλή άσκηση για να ενεργοποιηθεί το σώμα.Καπέλο, γυαλιά ηλίου και μουσική ραδιοφώνου τα απαραίτητα αξεσουάρ.Το  δεύτερο πρόγραμμα σου κρατάει συντροφία αν δεν υπάρχει άλλος πρωινός τύπος να σου κάνει παρέα.Και δε σκάμε γι΄αυτό.Τον θέλεις λίγο χρόνο να διαλογιστείς με τον εαυτό σου.Κάποιες φορές μου κάνει παρέα ο Άρης.Όταν όμως συναντάμε ομάδες από αδέσποτα την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια ο μάγκας και με αφήνει μόνη μου.

   Επιστροφή στη βάση είναι η ώρα του πρωινού γεύματος.Ταυτόχρονα ετοιμάζεται το μεσημεριανό απλά και υγιεινά πράγματα.Μια βόλτα στο λαχανόκηπο σου δίνει ιδέες και η έμπνευση κάνει χώρο στη δημιουργία και όλα είναι εντάξει.

   Πρωινό οπωσδήποτε στο μπαλκόνι να αγκαλιάζει το βλέμμα τη θέα, το τοπίο και να ευχαριστείς το δημιουργό για τη σοφία του ,αλλά και για την ευτυχία σου που μπορείς να τα απολαμβάνεις.Αν έχεις μοναξιά μέχρι αυτή τη στιγμή  είναι η ώρα να την αποχωριστείς.

   Ξυπνάς τα βλαστάρια σου αφού έχεις ετοιμάσει γάλα, αυγά, πίτες μαρμελάδες και ανοίγεις με θόρυβο τα παντζούρια να περάσει μέσα ο ήλιος να τα σαρώσει όλα.

    Φυσικά κάθε μέρα τα ίδια λόγια,η ίδια γκρίνια να μαζέψουν τα δωμάτιά τους ,να σύρουν τα τρυφερά  κορμιά τους , να πλυθούν ,να ετοιμαστούν(γιατί  ξυπνάνε τόσο κουρασμένα  αυτά τα παιδιά ,δεν το΄χω καταλάβει).Όμως δεν αφήνεις τίποτα μα τίποτα να σου χαλάσει την εσωτερική σου ηρεμία.Οργανώνεις την επίσκεψη στην παραλία όπως εσύ ξέρεις και σύμφωνα με τις ανάγκες σου.Αν έχεις μικρά παιδιά ρούχα,πάνες,παιχνιδάκια πάρε και μια γιαγιά μαζί να είναι όμως σε καλή  φυσική κατάσταση.Αν έχεις μεγαλύτερα παιδιά πάρε οπωσδήποτε ένα φίλο/φίλη τους  και τα άλλα  είναι γνωστά .Ομπρέλες, πετσέτες, αντιηλιακό,νερό, φαγώσιμο,ραδιόφωνο,καπέλα,βιβλίο και μην ξεχάσεις να φορέσεις το μαγιό σου!Είναι η στιγμή που οι παραλίες τρομάζουν και οι θάλασσες αν μπορούσαν θα το΄ βαζαν στα πόδια.

    Κάθεσαι τόσο όσο να αρχίζει ο ήλιος να σε ενοχλεί.Εμένα με ενοχλεί αρκετά, με παρενοχλεί θα έλεγα γι΄αυτό και την κάνω από τη θάλασσα13-13:30 καλοκαιρινή ώρα και πολύ είναι.Το έλα να δεις γίνεται μετά τη θάλασσα βέβαια αλλά δεν θα το κάνουμε θέμα.Φωνές,συγκρούσεις ποιος θα μπει πρώτος στο μπάνιο  αλλά εσύ παραμένεις ατάραχη και πιστή στο πρόγραμμα που έχεις φτιάξει και στρώνεις το μεσημεριάτικο τραπέζι.Μπορείς ενδιάμεσα να ρίχνεις και μερικές άγριες ματιές για εκφοβισμό αλλά φροντίζεις να διατηρείς την  ψυχραιμία σου  γιατί το μετά είναι το καλύτερο.Αφήνεις τα παιδιά να μαζέψουν,να πλύνουν και να συγυρίσουν  χωρίς να νιώθεις τύψεις.Όχι δεν είσαι μια κακούργα μάνα.Τα αφήνεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες ,να αναπτύξουν υπευθυνότητα και μέσα από συλλογικές δραστηριότητες να αλληλεπιδράσουν και να μάθουν.Μέ λίγα λόγια τα αφήνεις,αυτά σκοτώνονται(όχι εσύ ,όχι εγώ και τα γνωστά)εσύ δεν ακούς γιατί έχεις εκπαιδεύσει τα αφτιά σου να ακούνε ότι θέλεις.Κάνεις το μπανάκι σου και δροσερά και αεράτα πέφτεις στην αγκαλιά του κρεβατιού παρέα με το βιβλίο ή ό,τι άλλο θέλεις .

Κατεβασμένες οι γρίλιες των παντζουριών,τα τζιτζίκια να σκάνε,κάπου κάπου ακούγονται τα χάχανα των παιδιών που τα συμβούλευσες να κάνουν ησυχία(κοινώς να βγάλουν το σκασμό τους)αλλά εσύ δε δίνεις σημασία γιατί μεσημεριάτικη φιέστα δεν έχει  για σένα παρά μονάχα στις καλοκαιρινές διακοπές σου.Είναι σαν να περιμένεις όλη τη χρονιά για να ζήσεις αυτές τις μοναδικές  στιγμές όπου διαβάζοντας σε παίρνει ο ύπνος βαθύς,αποχαυνωτικός,ωραίος,γλυκός,λυτρωτικός,ονειρικός.

    Όταν Ξυπνήσεις όλοι στη γειτονιά θα σε φωνάξουν για τον καφέ- που εσύ δεν πίνεις -αλλά αυτό δεν έχει σημασία.Θα πας με τσαλακωμένα μούτρα και χασμουρητά, να  γελάσεις με τα
παρεΐστικα καμώματα και πειράγματα και φυσικά να συμφωνήσεις για το πρόγραμμα της υπόλοιπης μέρας που είπαμε πως είναι μεγάλη.
   Θα συνεχίσεις με καμιά  οικιακή εργασία όλο και κάτι θα προκύπτει.Ρούχα άπλωμα ,σίδερο,φασίνα σπιτιού,καθάρισμα αυλής ,κανένα γλυκό στο φούρνο,καμιά επίσκεψη στο διαδύκτιο ολα μέσα στο πρόγραμμα είναι.Μα όταν αρχίζει να σουρουπώνει τι γλυκιά ώρα !
    Ή θα πιεις το ποτάκι σου με τους φίλους στην αυλή  τη δική σου ή του γείτονα δεν έχει σημασία.Ή θα κάνεις τον περίπατό σου αγναντεύοντας τη θάλασσα ή το βουνό και πάλι άνευ σημασίας;Ή θα πάτε βόλτα μες τον κόσμο,τη βαβούρα-εσύ δε θέλεις αλλά θα κάνεις και λίγο τα χατήρια τους-.
   Μπορεί να χαζολογήσεις μπροστά σε κάποια οθόνη,μπορεί να έρθουν φίλοι να ανάψει το μαγκάλι -που λέει ο λόγος μόνο του-με κρύες μπύρες και ζεστές κουβέντες να ανάψουν τα κέφια να αρχίσουν τα όργανα και μεταξύ γέλιων και παραπατημάτων να ρίξεις και ένα χορό.

    Μπορεί το πρόγραμμα να λέει βραδιά στην παραλία.Εκεί γίνεται το έλα να δεις.Οργάνωση και κουβαλητό,αλλά ούτε και αυτό σε ενοχλεί γιατί μετά τη φασαρία φωτιές,πάλι ποτό, φαγητό,κουνούπια,τραγούδια μπορεί  καμιά βουτιά στα νερά και αφού καταλαγιάσουν τα πνεύματα,αφού κοπάσει η φλόγα με τα ξύλα που εσύ φρόντισες,είναι η στιγμή να αράξεις κοιτώντας το πέλαγος που φεγγαρολιάζεται και να νιώσεις ευγνωμοσύνη γι΄αυτή τη στιγμούλα στη ζωή σου που κάνει τη διαφορά.
    Μπορεί απλώς να σκεπαστείτε με μια κουβέρτα πέντε έξι φίλοι στο μπαλκόνι-κάνει ψύχρα τα βράδια και σου αρέσει-να κάνετε μια αναδρομή στα παλιά και τόσο αγαπημένα.Γέλια μπορεί και κλάματα όλα μες το πρόγραμμα είναι και εκεί κάπου περασμένα μεσάνυχτα σκέφτεσαι πως έτσι το θέλεις και έτσι είναι το καλοκαίρι σου.

    Μπορεί ακόμα να μην έχεις παρέα,αλλά και αυτό σου πάει γιατί είναι οι στιγμές προσωπικής έκφρασης και δημιουργίας.Είναι οι ώρες που πρέπει σαν γνήσια καλλιτεχνική φλέβα να βγάλεις από μέσα σου αυτά που νιώθεις και να τα απλώσεις σε έναν καμβά, ή σε μια πέτρα,σε ένα πανί ή σε ένα ξύλο.Κάτι θα βρεις να κάνεις δε σε φοβάμαι.
      Και τέλος πάντων,  μπορείς -λέω τώρα- να μην κάνεις και τίποτα-αν δε σου έχει περάσει καθόλου από το νου-απλώς να κάτσεις.Για σκέψου και βάλτο κι αυτό στο πρόγραμμα.

      Μ΄αρέσει το καλοκαίρι όχι μόνο γιατί πάει με τις διακοπές,ίσως γιατί και εγώ αντίκρυσα τον κόσμο μια μέρα σαν κι αυτή.Όλα τα καλά χωράνε σε μια καλοκαιριάτικη μέρα! 
   Καλή σας μέρα φίλοι μου!Να περνάτε όλοι καλά!
Μέρες σαν κι αυτή υπάρχουν για όλους, αρκεί να της χαμογελάσετε!!!
   Καλή μας μέρα!

1 σχόλιο: