Κυριακή 31 Μαΐου 2015

ΠΕΡΣΕΑΣ ΚΑΙ ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ

Αν ανοίξουμε το βιβλίο της μυθολογίας μας θα κάνουμε ένα μαγικό ταξίδι, χιλιάδες χρόνια πριν.
Ο Ακρίσιος ο Βασιλιάς του Άργους, από φόβο μην αποκτήσει εγγονό, γιατί σύμφωνα με το χρησμό θα τον σκοτώσει κατά λάθος μόλις μεγαλώσει, αποφασίζει να φυλακίσει την κόρη του τη Δανάη σε χάλικινο μπουντρούμι.
Ο Δίας την ερωτεύεται, μεταμορφώνεται σε χρυσή βροχή και η Δανάη σε εννέα μήνες αποκτάει ένα μωράκι, τον Περσέα!
Θύμωσε τότε ο Ακρίσιος και δίνει εντολή στις γυναίκες του παλατιού να  κλείσουν μάνα και παιδί σε ξύλινο σεντούκι και να το πετάξουν στο πέλαγος.

Η Ινώ η Λευκοθέα, μεταμορφωμένη σε πουλί ηρεμεί τα κύματα της θάλασσας και το σεντούκι αράζει σε ακρογιάλι της Σερίφου.
Ένας καλόκαρδος ψαράς ο Δίκτυς τη μαζεύει και την πηγαίνει σπίτι του.
Αυτό όμως δεν αρέσει καθόλου στη γυναίκα του την Πραξινόη που για να την ξεφορτωθεί την προξενεύει στον κουνιάδο της τον Πολυδέκτη.
Ο Πολυδέκτης θέλει να παντρευτεί τη Δανάη αλλά αυτή του αρνείται.
Τα χρόνια περνούν και ο Περσέας έγινε παιδάκι που ο ο Δίκτυς σαν παππούς το μεγαλώνει.
-Παππού τι είναι η Μέδουσα;
-Η Μέδουσα παιδί μου είναι ένα τέρας.Στα μαλλιά του φωλιάζουνε φίδια,όποιον κοιτάει τον μαρμαρώνει.
-Πω! Πω!
- Αχ παιδί μου όποιος σκοτώσει τη Μέδουσα θα κάνει μεγάλο καλό στον κόσμο αλλά πρέπει να είναι πολύ ανδρειωμένος.
-Εγώ παππού θα γίνω ανδρειωμένος και θα τη σκοτώσω τη Μέδουσα παππού!
Ο Πολυδέκτης στέλνει τον Περσέα αφού έχει γίνει παλικάρι να του φέρει τη Μέδουσα ως δώρο για το γάμο του.Στην πραγματικότητα θέλει να τον ξεφορτωθεί για να παντρευτεί τη μητέρα του.
Στο μεταξύ στον Όλυμπο ο Δίας ζητάει από τον Ερμή και την Αθηνά να βοηθήσουν το γιο του!

Στο δρόμο του ο Περσέας συναντάει την κυρά Καλή που εμφανίζεται ως γριά ανήμπορη και την κυρά Κακή που του τάζει πλούτη.Ο Περσέας αποφασίζει να βοηθήσει τη γριούλα και αυτή του δείχνει το δρόμο για το γέρο τυφλό που ξέρει να διαβάζει τα άστρα και μπορεί να τον βοηθήσει να βρει το δρόμο για τη Μέδουσα.
Ο γέρος τυφλός δείχνει στον Περσέα το δρόμο για τις τρεις γριές, που είναι οι μόνες που ξέρουν πού θα βρει τις νύμφες για να του δώσουν τα κατάλληλα εργαλεία τη Μέδουσα για να σκοτώσει.
Ο Ερμής και η Αθηνά τον συμβουλεύουν :
-Αυτές οι τρεις γριές έχουν μόνο ένα μάτι και ένα δόντι όλες μαζί.Προσπάθησε να τις πείσεις να σου πουν πού είναι οι νύμφες.
Ο Περσέας καταφέρνει να πάρει τις πληροφορίες που χρειάζεται και εύκολα βρίσκει τις νύμφες που του δίνουν τα φτερωτά σανδάλια,την περικεφαλαία του Άδη και ένα μαγικό σάκο για να βάλει το κεφάλι της Μέδουσας.
Με τη βοήθεια των θεών και φορώντας τα μαγικά σανδάλια φτάνει στην Αιθιοπία όπου ζητάει φιλοξενία από την Κασσιέπεια μια πολύ καυχησιάρα Βασίλισσα και γνωρίζει την Ανδρομέδα της καρδιάς του.


Τα ξημερώματα φτάνει στο νησί της Μέδουσας και ακολουθώντας τις οδηγίες της Αθηνάς και του Ερμή κόβει το κεφάλι της την ώρα που κοιμόταν.

  Φορώντας την περικεφαλαία του Άδη γίνεται αόρατος και φτάνει στην Αιθιοπία την ώρα που ο βασιλιάς Κηφέας άφησε την κόρη του την Ανδρομέδα σε ένα βράχο να την κατασπαράξει ένα άγριο θηρίο για να γλιτώσει τη χώρα του από αυτό σύμφωνα με τις συμβουλές ενός χρησμού που πήρε.
Ο Περσέας πολεμά με το θηρίο και το σκοτώνει και ο Βασιλιάς του δίνει την κόρη του για γυναίκα του.
Περσέας και Ανδρομέδα φτάνουν στη Σέριφο, αλλά εκεί  ο Πολυδέκτης έχει φυλακίσει τη Δανάη μέχρι να αλλάξει γνώμη και θελήσει να τον παντρευτεί.
Ο Περσέας του δείχνει το κεφάλι της Μέδουσας και αυτός μαρμαρώνει.

Με την ευχή του Δίχτυ ταξιδεύει στην πατρίδα του το όμορφο Άργος. Μετά από χρόνια επαληθεύεται ο χρησμός που θέλει να σκοτώσει ο Περσέας κατά λάθος τον παππού του.Ο Περσέας με την Ανδρομέδα θα ζήσουν πολλά χρόνια μαζί, θα κάνουν εφτά παιδιά και όταν πεθάνουν θα γίνουν αστερισμοί στον ουρανό.
Τέλος

Αυτή η παράσταση ήταν ο προορισμός για τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας.
Και αυτό που ακολουθεί είναι το ταξίδι του.














 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου