Σάββατο 28 Μαΐου 2016

ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

   Ανοίγω το βιβλίο της μυθολογίας και πάω στο κεφάλαιο Ηρακλής. Ο ήρωας των ηρώων !Σύμφωνα με τον Πίνδαρο ο ιδρυτής των Ολυμπιακών Αγώνων.Γιος της Αλκμήνης-Βασίλισσα των Θηβών- και του Δία τον πατέρα των Θεών.Ελληνική Μυθολογία! Η ωραιότερη!
 
Έργο του Σταύρου Μαντατή

   Ήρωας; Ακούνε τα παιδιά και θαυμάζουν! Ναι ! Και τι ήρωας! Καταρχήν ήταν Έλληνας! Όχι όπως ο Μπάτμαν, ο Σπάιντερμαν ή ο Κάπτεν Αμέρικα που όλο  ζωγραφίζουν οι μικροί μου μαθητές.Αντί για μπέρντα φορούσε το τομάρι ενός λιονταριού που το είχε πνίξει με τα ίδια του τα χέρια!Α! Κάνουν τα αγοράκια μου!Και για να έχει ενδιαφέρον και τις μικρές κυρίες πασπαλίζεται η ιστορία με τις γυναικείες παρουσίες των Θεών! Με τα λόγια βέβαια "χτίζω ανώγια και κατώγια".Είμαι πολύ καλή στο θεωρητικό στήσιμο μιας ιστορίας. Μπορώ να σου περιγράψω σκηνές με δράση, τα χαρακτηριστικά των ηρώων και χώρο όπου διαδραματίζονται την ένταση, το πάθος , τη συγκίνηση...Πρέπει όμως και αυτός που παρακολουθεί να έχει την καλή διάθεση να αφεθεί και να βάλει την φαντασία του να τον παρασύρει.
   Αφού λοιπόν τελείωσα την Κυριακή με την εκκρεμότητα των Αγγλικών αμέσως μετά αρματώθηκα τον κατάλληλο εξοπλισμό και βουρ για το δρόμο που χάραξε ο Ηρακλής.Μετρώ τις μέρες μέχρι 2
Ιουνίου έχω στη διάθεσή μου  δέκα μερούλες! Θα προλάβω ;Πρέπει να προλάβω ...Με λίγη καλή θέληση θα τα καταφέρω.

   Έχουμε λοιπόν και λέμε 12 άθλους έφερε εις πέρας ο Ηρακλής και αμέτρητα κατορθώματα! Έναν θέλω εγώ να πετύχω προς το παρόν και αυτός είναι να μπορέσω να συντονίσω 19 μαθητές με διαφορετικές ελεύθερες δραστηριότητες, να τους προετοιμάσω να κινηθούν σε έναν χώρο που θα τον φανταστούν κατά προσέγγιση -γιατί υπάρχει και αυτή η δυσκολία στην πόλη μας- και να απολαύσουμε  όλοι μαζί αυτόν τον υπέροχο μύθο.
  Ετοιμάζω τα γαϊδουράκια από κάλτσες για τους άντρες του Εργίνου.
  Γέμισμα με εφημερίδες, από δυο αφτιά μεγάλα, μάτια από κουμπιά άμπρα κατάμπρα και ...
Πάμε παρακάτω. Είχα παρακαταθήκη 6 κεφάλια, ήθελα άλλα τρία.Με χαρτοπολτό ατλακόλ και  χαρτόνια νομίζω ότι κάτι έκανα.

 Η Λερναία Ύδρα αυτοπροσώπως στο σχολείο μου και με τα εννιά της κεφάλια.Με καλημερίζει κάθε πρωί και όταν πάω να φύγω τα βράδια μου λέει μη φοβάσαι εγώ είμαι εδώ.Τι είναι πιο τρομακτικό; Πως έχω για διακοσμητικό ένα τέρας σαν φίδι με εννιά κεφάλια ή πως το καληνυχτίζω κάθε βράδυ;
    Και συνεχίζουμε...Ερυμάνθιος Κάπρος.Η γνωστή μέθοδος χαρτί και ατλακόλ σε φουσκωμένο μπαλόνι.Με σύμμαχο την χαρτοταινία και το συρραπτικό γίνεται σπουδαία δουλειά.
Κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια να τον κάνω άγριο και τρομερό. Τι δόντια του έβαλα, τι μακιγιάζ...μου βγήκε γλυκός και χαριτωμένος.
Τα μήλα των εσπερίδων τα φυλάει ένας δράκος αθάνατος.Μια χαρά μου κάνει ένα φίδι που είχα από μια άλλη παράσταση. Το μόνο που έπρεπε να κάνω ήταν να το ξετρυπώσω.
Στυμφαλίδες όρνιθες απλές και ονειρεμένες φτιαγμένες από τα παιδικά χεράκια με χαρτόνι και αυγοθήκες.



Όσο για το χάλκινο πιθάρι του Ευρυσθέα ξεκίνησα μια ιδέα για δοκιμή , αλλά μου βγήκε καλή. Χρησιμοποίησα χαρτόνι χοντρό από χαρτόκουτα.
Σχημάτισα και έκοψα τρία διαφορετικά μεγέθη ενός πιθαριού.
Τα ένωσα μεταξύ τους αφήνοντας ένα κενό με τη βοήθεια χάρτινων λωρίδων που έσπαγα και σχημάτιζα ένα τετράγωνο.

Στη συνέχεια άρχισα το ντύσιμο με χαρτοταινία.

Για να δέσει το όλο εγχείρημα το πέρασα με  χαρτί κουζίνας και ατλακόλ.
Την άλλη μέρα μου ήρθε η ιδέα να το χρησιμοποιήσω και από τις δυο μεριές.Από τη μια ως πιθάρι και από την άλλη ως κύπελλο του ήλιου που μεταφέρει το φως του από τη μια άκρη του κόσμου στην  άλλη.Με έναν σπάρο δυο τρυγόνια.
  Και όσο φτιάχνω και φαντάζομαι τόσο μου έρχονται και άλλες ιδέες.Και όσο έρχονται οι ιδέες τόσο επιταχύνονται οι ρυθμοί και κάπου εκεί στα μέσα της εβδομάδας έχω χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας και μεταφέρομαι σε εκείνα τα χρόνια τα μυστήρια.Βαδίζω στα χνάρια του Ηρακλή και ανακαλύπτω τις αξίες που μας διδάσκουν.
"Με κόπο μόνο και προσπάθεια κερδίζονται όλα ...."
"Τη  δύναμη που έχεις μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις για το καλό των άλλων..."
Έδωσες το λόγο σου πρέπει να τον κρατήσεις..."
Και σε αυτό το σημείο θα σας αφήσω φίλοι μου.Ο μύθος  μου  συνεχίζεται ... και είναι καλύτερο αλήθεια το ταξίδι μέχρι την Ιθάκη...Αγκαλιά με τη  χρυσοκέρατη ελαφίνα , κάτω από μια ελιά στην πεδιάδα πλάι στον Αλφειό ποταμό...με ανοιχτά τα μάτια και  μπορώ ακόμα να ονειρεύομαι... Καληνύχτα φίλοι μου! Σας εύχομαι τα καλύτερα!





5 σχόλια:

  1. Καταπληκτική δουλειά!!!!!Γειά στα μαγικά χεράκια σου ,το δημιουργικό μυαλουδάκι σου και την ευαίσθητη ψυχούλα σου!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπεροχη δουλεια Μαρια να εισαι γερη και να δημιουργεις υπεροχες δημιουργιες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπεροχη δουλεια Μαρια να εισαι γερη και να δημιουργεις υπεροχες δημιουργιες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή